- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
ABD’li banka düzenleyicileri geçtiğimiz birkaç ay içinde, “kriptonun yarattığı riskleri” vurgulayan bildiriler yayımladı. Fed kripto bağlantısı sebebiyle Custodia Bank’ın üyelik başvurusunu reddetmişti. ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) da hacim bakımından dünyanın en büyük kripto para borsası Binance ile firmanın kurucusu ve CEO’su Changpeng Zhao’ya düzenleme ihlalleri sebebi öne sürülerek dava açmıştı. Bilinmiş olduğu suretiyle SEC de kripto para borsası Coinbase’e gönderilmiş olduğu son Wells bildirimi de dahil olmak suretiyle, yaptırım yöntemiyle düzenleme ardında aşama kaydediyor.
ABD’deki kripto para mevzusundaki düşünceler pek de pozitif değil… Forbes’un aktardığı verilere nazaran dijital inovasyon ABD dışına taşınıyor.
Kripto geliştiricilerinin bir çok ABD’den gidiyor
Dünya genelinde binlerce geliştirici Github vesilesiyle açık kaynaklı kripto projelerine kod yazıyor. Son olarak Electric Capital’in raporuna nazaran, ABD’nin açık kaynak katkılarındaki hakimiyeti 2017’de yüzde 40 iken 2022’de yüzde 29’a düştü. Bu, ankete katılan kripto geliştiricilerinin yüzde 70’inden fazlasının Avrupa, Latin ABD ve Afrika şeklinde yerlerde yaşamış olduğu anlamına geliyor.
Verilere nazaran Asya’da Hindistan, etken kripto geliştiricileri arasındaki payını belirgin bir halde artırdı. Bitcoin ve öteki kripto paraların değişken fiyatına karşın, blok zinciri endüstrisi burada hâlâ patlama yaşıyor. Genel olarak, Electric Capital raporu, aylık etken geliştirici sayısını 2023 senesinde, Bitcoin’in ağ değerinde yeni bir zirveye ulaşmış olduğu Ocak 2018’deki boğa piyasasına nazaran yüzde 297 daha çok olarak hesapladı. Kısacası, Bitcoin’in fiyatı, fena yönetim ve dolandırıcılıklara yönelik düzenleyici tepkiler sektörün küresel büyümesini engelleyemedi.
Pek fazlaca geliştirici ve girişimci, daha kripto dostu yargı bölgelerini değerlendirmek suretiyle ABD’den ayrılmaya başladı. İşte sektörün bazı yeteneklerinin gittiği bölgeler ve sebepleri:
Avrupa Birliği kripto para alanında ilerleme sağlıyor
Avrupa Birliği yakında bloğun ilk kapsamlı kripto tasarısını kabul etmek için oy kullanacak. MiCA isminde olan düzenleme, hangi kripto varlıklarının düzenleneceğini tanımlayacak ve kripto alım satım platformları ile hizmet sağlayıcılarına kayıt için bir yol sağlayacak.
Coinbase şeklinde Amerikan şirketleri ise halen ABD’li düzenleyicilerin altcoin’lerle iyi mi çalışacakları mevzusunda net olmadıklarından şikayetçi.
Önde gelen kripto şirketleri İsviçre’de
İsviçre uzun süreden beri kripto şirketlerine kapılarını sonuna kadar açıyor. Ülke, Ağustos 2021’de “Blockchain Yasası”nı yürürlüğe koyarak fintech, borsa, yatırım fonu yada bankacılık olmak suretiyle dört değişik kripto lisansı sundu: Eylül 2021’de FINMA, SIX Digital Exchange’e token alım satımı için ilk borsa ve merkezi menkul kıymet gizleme lisansını verdi. Ethereum, Solana, Tezos şeklinde dünyanın en önde gelen kripto müesseselerinin birçoğu İsviçre’de bulunuyor.
ABD’nin kripto hamleleri eski ihtişamlı günlerini özleyen Londra’ya yaradı
ABD’deki iklimden kazançlı çıkacak bir başka Avrupa fintech merkezi de batı dünyasının bundan önceki finans başkenti Londra.
Şubat 2023’te İngiliz Hazinesi kripto paralar için bir çerçeve üstünde çalışacağını söylemiş oldu. Bu, İngiltere’nin en iyi dijital inovasyon merkezlerine ev sahipliği yapmak için AB ile rekabet etmek istediğini gösteriyor. Öte taraftan, İngiltere Merkez Bankası bir Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) için çalışıyor. İngiliz düzenleyiciler MiCA’ya kripto kredilerinin düzenlenmesine ilişkin ek bölümler şeklinde daha da fazla mahalli iyileştirme de ekledi.
Çin, ABD’nin dolar hakimiyetini bitirme ardında
Forbes’a nazaran Asya ülkeleri muhtemelen Avrupa ve Birleşik Krallık’tan bile daha ileride…
Hong Kong yetkilileri kısa süre ilkin endüstriyi çekmek için büyük bir zirveye ev sahipliği yapmış oldu. Nisan ayı sonunda kripto şirketlerinin bankacılık hizmetleri bulmasına destek olmak için bir toplantı da düzenleyecek.
Geçtiğimiz birkaç hafta içinde Çin, Fransız Total şirketine naturel gaz için yuan cinsinden ödeme yapmış oldu. Ek olarak Brezilya ve Çin, ticareti ABD Doları yerine kendi para birimleriyle yapmayı kabul etti. Kazakistan, Laos ve Pakistan ile benzer yuan takas düzenlemeleri halihazırda devam ediyor.
Açıkça kripto ile ilgili olmasa da bu eylemler Çin’in doları tahtından indirme niyetine işaret ediyor.
Japonya durağan(durgun) coin mevzuatını kabul eden ilk büyük ülke
Ayrıca, Japonya Merkez Bankası (BoJ) nisan ayında dijital yen olarak malum CBDC’nin kullanımını kontrol edeceğini açıklamıştı.
Bu yıl G7 başkanlığını yürüten Japonya, Haziran 2023’te yürürlüğe girecek olan durağan(durgun) coin mevzuatını kabul eden ilk büyük ülke oldu. Japonya kendisini yalnızca bir kripto merkezi olarak değil, hem de bir Web3 merkezi olarak da konumlandırıyor.
“ABD’nin liderliği son bulabilir” uyarısı
Kriptonun geleceği dünya genelinde birçok ülkede parlak görünüyor. Forbes’a nazaran, ABD’li kripto girişimcilerinin şirketlerini geliştirmek adına denizaşırı ülkelere taşınmaları ABD’nin küresel bir ekonomik önder olarak kalamayacağının göstergesi.