- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
İslami açıdan büyük ehemmiyet taşıyan Cuma gününde birçok insan Cuma namazına dair bilgileri merak ediyor. Cuma namazı kılınışı, duaların okunuşu, farzının kılınışı ile ilgili informasyon almak isteyen vatandaşlara işte tüm bilgiler…
Cuma namazı dört rekât ilk sünnet, iki rekât farz ve dört rekât son sünnet olmak suretiyle on rekâttır. Cuma günü camide öğle namazı vaktinde cemaatle kılınır. Ilkin ilk sünnet tıpkı öğle namazının ilk sünneti şeklinde kılınır. Sünnetin peşinden imam-hatip minbere çıkarak oturur. Müezzin, iç ezanı okur. Ezandan sonrasında imam-hatip kalkarak iki kısımdan oluşan hutbeyi okur. Hutbede cemaati dinî mevzularda bilgilendirici ve yönlendirici konuşma yapar. Hutbe okunduktan sonrasında imam-hatip minberden inerek cemaatin önüne geçer ve cemaate iki rekât Cuma namazı kıldırır.
Cuma namazı kaç rekattır, cemaatle iyi mi kılınır?
Cuma namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında farzdan ilkin dört rekât, farzdan sonrasında dört rekât olmak suretiyle sekiz rekât da sünneti vardır. İmam Ebû Yusuf’a ve İmam Muhammed’e gore ise farzdan sonrasında kılınacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak suretiyle toplam altı rekâttır. Bu görüşün Hz. Ali’den rivayet edilmiş olduğu nakledilmektedir.
Cuma namazı kılınırken ilk sünnet tıpkı öğle namazının ilk sünneti şeklinde kılınır. Sünnetin peşinden imam-hatip minbere çıkarak oturur. Müezzin, iç ezanı okur. Ezandan sonrasında imam-hatip kalkarak iki kısımdan oluşan hutbeyi okur. Hutbede cemaati dinî mevzularda bilgilendirici ve yönlendirici konuşma yapar. Hutbe okunduktan sonrasında imam-hatip minberden inerek cemaatin önüne geçer ve cemaate iki rekât Cuma namazı kıldırır. İmam-hatip, Cuma namazının farzına ve cemaate imam olmaya, cemaat de Cuma namazına niyet eder. Tıpkı cemaatle kılınan sabah namazı şeklinde iki rekât Cumanın farzı kılınır. Cuma namazında imam-hatip, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur. Cuma namazının farzı kılındıktan sonrasında, cumanın son sünneti kılınır. Bu sünnet, öğlenin ilk sünneti şeklinde kılınır. Böylece Cuma namazı tamamlanmış olur.
Cuma namazının kılınışı, ibadetlerini yerine getirmek isteyen kişiler tarafınca araştırılıyor. Cuma namazının kılınışında niyet etmek ehemmiyet arz etmektedir. Cuma namazı dört rekat sünnet, iki rekat farz, dört rekat son sünnet olmak suretiyle toplam 10 rekattır. Öğle ezânı okununca, ilkin dört rek’at Cum’a namazının ilk sünneti kılınır.
Niyet ederken:
“Niyet ettim, Tanrı rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya” denilir.
Bu namaz aynı öğle namazının ilk sünneti şeklinde kılınır.
İlk rekatta ilkin Sübhaneke okunması mümkün. Sonrasında Euzü Besmele çekilir.
Tüm rekatlarda Fâtiha ve zamm-ı süre okunması mümkün.
İlk oturuşta bir tek Etteahiyyatü okunması mümkün.
Son oturuşta:
Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik, Rabbena duaları okunması mümkün.
Sonrasında, câmi’ içinde, ikinci ezân okunması mümkün.
Sonrasında, İmam hutbe okumak için minbere çıkar. Hutbe okunması mümkün.
Hutbe okunurken cemâ’atin namaz kılması ve hitabı tahrimen mekruhdur.
Hatîb efendi duâ ederken, cemâ’at sesli âmîn demez. İçinden sessiz denir.
Namaz kılarken yapması harâm olan her şey, hutbe dinlerken de harâmdır.
Hutbe okunup bittikten sonrasında müezzin kamet getirir.
Sonrasında, cemâ’at ile iki rek’at Cum’a namazının farzı kılınır. Bu namaz aynı sabah namazının farzı şeklinde kılınır.
Niyet şöyleki edilir: “Niyet ettim, Tanrı rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama”
Sonrasında, dört rek’at son sünneti, Niyeti şöyledir: “Niyet ettim Tanrı rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya”.
Bu sünnetde aynı ilk sünnet şeklinde kılınır. Böylece esas itibariyle Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle beraber kılınmış olur.
Son sünnetin peşinden zuhr-i ahir, niyetiyle dört rekat daha namaz kılınmaktadır. Niyet edilirken şöyleki denilir: “Niyet ettim Tanrı rızası için edâsı üzerime olup da hemen hemen üzerimden sâkıt olmayan son olarak öğle namazının farzına”. Bu şekilde niyet edilirse, eğer o günün Cuma namaz şartlarında bir noksanlıktan dolayı kabul olunmamışsa, öğle namazı kılınış olur. Kabul olunmuşsa, son olarak kazaya kalmış öğle namazına sayılır.
Bundan sonrasında, iki rek’at vaktin sünneti kılınır. “Niyet ettim Tanrı rızası için Vaktin sünnetine” diye niyet edilir. Cum’a sahîh olmadı ise, bu on rek’at, öğle namazı olur. Bundan sonrasında, Âyet-el-kürsi ve tesbîhler okunup, duâ edilir.
Cuma namazından sonrası kılınan namazlar neler?
Diyanet’in sitesinde yer edinen bilgilere gore Cuma namazından sonrasında kılınan namaz olan Zuhr-i âhir, son öğle namazı anlamına gelir. Bazı İslam bilginleri, bir yerleşim biriminde birden fazla yerde cuma namazı kılınmasının sahih olmayacağı ihtimaline binaen, o günkü öğle namazının ihtiyaten kılınmasını önermişlerdir. Zuhr-i âhir adıyla dört rekât olarak kılınan bu namaz, cuma namazına dâhil değildir. Hz. Peygamberden (s.a.s.) ve ilk dönemlerden gelen rivayetler içinde bu isimle kılınmış bir namaz yoktur.
Cuma namazı dağılmadan bayanlar namaz kılabilir mi?
Bayanlar ve kendilerine cuma namazı farz olmayan hasta ve benzeri kimseler zaman girdikten sonrasında, imam cuma namazını bitirmeden ilkin kendi evlerinde öğle namazını kılarlarsa bu namaz geçerli olur. Kendilerine cuma namazı farz olmayan bu gruptakilerin şehirde yada kent hükmünde olan bir yerde öğle namazında cemaat yapmaları mekruhtur; kendi başlarına kılmalıdırlar.
Cuma namazı evde kılınır mı?
Evde tek başına cuma namazı kılınmaz. Cuma namazı cemaat ile kılınan bir namazdır. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafınca meydana getirilen açıklamada Cuma namazı yerinde müslümanların bu süreçte öğle namazlarını kılmaları kafi olacaktır açıklaması yapmıştı.
Cuma namazı evde iyi mi kılınır?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafınca Cuma namazı yerine münferiden kılınması tavsiye edilen öğle namazının kılınışı şu şekildedir; Öğle namazı 4 rekat sünnet, 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnet olmak suretiyle toplamda 10 rekattır.