- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın gereksinimleri doğrultusunda başlatılan TCG Anadolu Oldukca Maksatlı Amfibi Saldırı Gemisi Projesi için coşku verici tarih belli oldu. 2019 yılının Mayıs ayında denize indirilen ve geçtiğimiz yıl Haziran ayında kabul testleri süregelen vapur, 10 Nisan 2023 tarihinde Müdafa Sanayii Başkanlığı tarafınca Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilecek.
Yerlilik oranı ortalama yüzde 70 olan projede 131 alt yükleniciyle birlikte, üniversiteler ve araştırma merkezleri de vazife aldı. Dünyada bu büyüklükte bir geminin yalnız 12 ülkede bulunması ve TCG Anadolu’nun dünyanın ilk SİHA Gemisi olması dikkat çeken detayların başlangıcında içeriyor.
TCG Anadolu gemisinin özellikleri neler?
TCG Anadolu; Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de asgari 1 tabur büyüklüğündeki bir kuvveti ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik yardımıyla kriz bölgesine intikal ettirebilecek kapasitede.
Geliştirme süreci devam eden, katlanabilir kanatlı Bayraktar TB3 SİHA’lar bu gemide etken rol oynayacak. Ek olarak gene BAYKAR’ın geliştirdiği KIZILELMA Muharip İnsansız Harp Uçağı ve TUSAŞ’ın geliştirdiği HÜRJET Hafifçe Saldırı Uçağının da gemiye iniş kalkış yapabilmesi için çeşitli emekler devam ediyor.
TB3 SİHA, KIZILELMA ve HÜRJET platformlarının ilk uçuşlarını 2023 senesinde yaptıktan sonrasında gemiye entegrasyon çalışmalarının başlaması planlanıyor.
TCG Anadolu Temel Teknik Özellikleri
- 231 metre uzunluğa ve 32 metre genişliğe haiz.
- Tam yük deplasmanı en fazla 27.436 ton.
- Tam yük deplasmanında minimum 20,5 knot azami sürate ve 16 knot ekonomik sürate haiz.
- Ekonomik sürati ile tam yükte minimum 9.000 deniz mili seyir siasına haiz.
- Geminin içindeki su alabilen havuza; her biri 1 tane tank taşıyan 4 tane LCM gemisi (Mekanize Çıkarma Gemisi) girebiliyor.
Vasıta güvertelerinde;
- 13 tane Tank
- 27 tane Zırhlı Amfibi Saldırı Aracı-ZAHA
- 6 tane Zırhlı Personel Taşıyıcı-ZPT
- 33 tane Çeşitli Vasıta
- 15 tane Römork olmak suretiyle
- Toplamda 94 tane vasıta taşıyabiliyor.
1223 personel taşıma kapasitesine haiz olan gemiye, 10 helikopter yada 11 tane silahlı insansız hava aracı konuşlanabiliyor. Geminin hangarında ise 19 helikopter ve 30 silahlı insansız hava aracı taşımak mümkün. Ek olarak TCG Anadolu’da tam teşekküllü bir hastane ve 2 ameliyathane içeriyor.
Bu sayede vapur; gerektiğinde Naturel Afet Yardım (DAFYAR) görevleri çerçevesinde de kullanılabilecek. Bünyesinde yer edinen tam teşekküllü hastane ve ameliyathane imkânları yardımıyla organik afet yardımı, insani yardım ve sığınmacı tahliye harekâtları kapsamında tıbbi destek için kullanılabilecek.