- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Hristiyan alemi için mühim günler içinde yer edinen Paskalya Bayramı, çeşitli ibadetlerle kutlanmaya başlandı. Hem de paskalya yumurtası ve paskalya çöreği de hazırlanan kişiler tarafınca armağan olarak dağıtılıyor. Peki, bu bayramın özellikleri neler?
PASKALYA BAYRAMI NEDİR, NE ZAMAN KUTLANIR?
Paskalya Hristiyanlıktaki en eski ve en mühim bayram. İsa’nın çarmıha gerildikten sonrasında 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri içinde farklılıklar olmakla birlikte, Paskalya periyodu ortalama olarak mart sonundan nisan sonuna kadar olan dönemdir. Her yıl durağan(durgun) bir tarihte gerçekleşmeyen ve dünya kiliselerinin çoğunda pazar günü kutlanan Paskalya Günü ise, Kıyam Yortusu, Diriliş Pazarı ya da Diriliş Günü olarak da adlandırılır. 2023 senesinde Paskalya 9 Nisan Pazar günü kutlanıyor.
PASKALYA BAYRAMI NASIL KUTLANIR?
Paskalya tüm Hristiyanlar tarafınca kutlanır. Yaygın olarak kiliselerde düzenlenen ayinlerin haricinde, kutlandığı ülkeye gore değişik gelenekler vardır. Bunlar içinde en yaygını şahısların birbirine çoğu zaman çikolatadan meydana getirilen Paskalya tavşanı ve Paskalya yumurtası armağan etmesidir.
Paskalya, perhizle geçen beş haftalık (Büyük Perhiz) bir hazırlık periyodu ile son haftayı (Mukaddes Hafta) kapsar. Paskalya Günü’nde (Diriliş Günü) sonlanır.
Paskalya Günü için evlerde hususi çörekler (Paskalya çöreği) yapılır; haşlanmış yumurtalar boyanır; mumlar yakılır; dualar okunması mümkün.
Süryanilerin temmuz ayında kutladıkları Meryem Ana Paskalyası adında olan yortu da Paskalya terimi içine girer.
Katolik Kiliseleri’nde, Paskalya gecesi ayininde yeni ateş kutsanır, Paskalya mumu yakılır; Kitabı Mukaddes’ten bölümler okunması mümkün, vaftiz törenleri yapılır. Hristiyanlığın başlangıç döneminde vaftiz törenleri, yılda yalnızca bir kez, Paskalya gününde yapılırdı.