Dağcılık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dağcılık Sporu

Dağcılık Hakkında Bilinmesi Gerekenler başlığı altında sizlere Trekking nerede yapılır?, Dağcılık sporu ekipmanları nelerdir? gibi sorulara yanıt bulabilirsiniz. Devamı yazımızda…

Dağcılık Nedir?

Dağcılık, dağlık bölgelerde yükseklere çıkmayı hedefleyen bir doğa sporudur. Bireysel olarak da uygulanabilen bir spor olmasına rağmen çoğu zaman takımlar halinde yapılmaktadır. Bu yazıda, dağcılığın ne olduğunu, nasıl yapıldığını ve ne tür dağcılık olduğunu araştırdık.

Dağcılık Türleri

Dağcılık, tırmanışın özelliklerine ve bölgeye göre “kaya tırmanışı” ve “kar ve buz tırmanışı” olmak üzere iki ana alana ayrılır.

Dağcılık Sporu
Dağcılık Sporu

Kaya Tırmanışı

Tırmanma, adından da anlaşılacağı gibi kayalık arazilerde yapılan bir dağ sporudur. Kaya tırmanışının bir kısmı “doğal“, bir kısmı ise “yapay tırmanış” olarak tanımlanıyor.

Doğal Tırmanışlar: Doğal tırmanışlar duvar ve baca tırmanışları olarak ikiye ayrılmaktadır.

  1. Duvar Tırmanışı: Çıkıntıları ve yarıkları kullanarak kaya tırmanışı.
  2. Baca Tırmanışı: Baca tırmanışı, karşılıklı iki dik kaya arasında baca boşluğunu andıran bir çukurda yapılır. Bu çıkışta tırmanıcının vücudu tamamen baca içindedir.
Kaya tırmanışı dağcılık
Kaya tırmanışı dağcılık

Kar Ve Buz Tırmanışı

Karla kaplı yüksek dağlarda kar ve buz tırmanışı yapılır. Buz sivri uçlarını adlandırmayı ve kar baltaları ile basamakları açmayı içeren çok yorucu bir kaya tırmanışı tarzıdır.

Dağcılıkta güvenli bir şekilde tırmanıp zirveye ulaşmakla iş bitmez. Yükselişten sonra iniş gelir. Her çıkış için iniş rotasının önceden belirlenmiş olması temel kurallardan biridir. İniş, üst vücut öne eğik, çömelmiş bir duruşta ve mümkünse kontrollü ve kısa adımlarla yapılmalıdır.

Zorlayıcı ama adrenalin yüklü bir spor olan dağcılık da ülkemizin dağlarında yoğun olarak yapılmaktadır. Bu sporla ilgilenen hem amatör hem de profesyonel birçok dağcı var. Ülkemizde bu spor faaliyet ve faaliyetlerini Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) çerçevesinde yürütmektedir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Amacım insanlara tüyolar, ipuçları, bilgiler, çözümler paylaşmak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Giriş Yap

close